Kawa bogata w przeciwutleniacze — dlaczego jest dla Ciebie

5/5 - (4 votes)

Badania pokazują, że picie kawy jest nie tylko zdrową przekąską, ale może być korzystne w wielu aspektach Twojego zdrowia. Jest to szczególnie ważne, jeśli pijesz swoją codzienną filiżankę późnym popołudniem. Dzieje się tak, ponieważ wiadomo, że kawa spowalnia proces starzenia się naszego ciała. Oznacza to, że kawa jest dobra nie tylko dla naszego mózgu, ale także dla naszego ciała.

Od dawna wiadomo, że osoby pijące kawę mniej odkładają się w przełyku. Oznacza to, że spożycie kawy jest skorelowane z obniżonym ryzykiem raka przełyku. Kawa w umiarkowanych ilościach może pomóc: zwalczyć chorobę Alzheimera, chorobę Parkinsona i próchnicę. Picie kawy może również pomóc obniżyć ryzyko: raka przełyku, choroby Alzheimera, choroby Parkinsona i ubytków. Spożywanie kawy z umiarem może ci pomóc: zwalczyć chorobę Parkinsona.

Jedną z największych korzyści związanych z kawą jest jej potencjał do działania jako cudowny lek natury. Ostatnie badania wykazały, że kawa może potencjalnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę serca, a nawet pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. W badaniach przeprowadzonych przez Harvard Medical School i University of Paris wykazano, że kawa obniża ryzyko wystąpienia blaszek miażdżycowych w tętnicach nawet o 40%. Te same wyniki zaobserwowano w większym badaniu populacyjnym przeprowadzonym we Włoszech. Wykazano również, że osoby, które wypijały dwie lub więcej filiżanek kawy dziennie, były mniej narażone na rozwój chorób układu krążenia i wysokie ciśnienie krwi.

Istnieje coraz więcej dowodów na to, że kawa jest pomocna w zwiększaniu poziomu energii. Jedną z korzyści picia kawy jest to, że pomaga ona zwiększyć tempo przemiany materii. Jest to bardzo korzystne, ponieważ wraz z wiekiem nasze tempo metabolizmu spada z wielu powodów. Jednym ze sposobów, w jaki osoby pijące kawę mogą zwalczyć ten spadek, jest picie kilku filiżanek kawy w ciągu dnia.

Innym powodem, dla którego spożywanie kawy ma ogromne korzyści zdrowotne, jest to, że zmniejsza ryzyko raka prostaty. Niedawne badanie opublikowane w Journal of American Science wykazało, że osoby pijące kawę, które spożywały trzy do czterech filiżanek dziennie, miały znacznie mniejsze ryzyko raka prostaty. Naukowcy uważają, że polifenole obecne w kawie zmniejszają ilość rozwijającego się guza prostaty. Rak prostaty jest jedną z najczęstszych postaci raka, z którymi borykają się mężczyźni w swoim życiu. Zmniejszone ryzyko dla mężczyzn w badaniu tego badania wyniosło prawie 33%.

Jeszcze inne ważne odkrycie z badania wykazało, że osoby pijące kawę, które zwiększyły spożycie przeciwutleniaczy, odnotowały znaczne obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Powodem tego jest to, że przeciwutleniacze mogą zmniejszać wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu. Jest to bardzo korzystne, ponieważ wiadomo, że nadmiar cholesterolu jest czynnikiem przyczyniającym się do chorób serca i innych problemów zdrowotnych. Również kawa w badaniu wykazała, że ​​osoby, które zwiększyły spożycie przeciwutleniaczy, miały znaczne zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka, cukrzycę i chorobę Alzheimera w porównaniu z osobami, które nie spożywały przeciwutleniaczy. Wyniki tego badania wykazały, że kawa i przeciwutleniacze idą w parze, zapewniając dobre korzyści zdrowotne.