Dlaczego warto zdecydować się na mleko roślinne?

Dlaczego warto zdecydować się na mleko roślinne?

Można zaobserwować, że z roku na rok coraz częściej w mediach poruszany jest temat nietolerancji laktozy czy krowiego mleka. Ponadto bardzo często można spotkać się z opinią, że mleko zwierzęce niekoniecznie zapewnia zdrowy rozwój. Warto mieć świadomość, że ludzie wraz z wiekiem mają coraz większe problemy z jego trawieniem.

Dlaczego warto wybrać mleko roślinne?

Mleko roślinne przede wszystkim nie zawiera w swoim składzie laktozy. Jest to zatem doskonałe rozwiązanie dla osób, które jej nie tolerują. Ponadto wspomniany produkt jest lekkostrawny. Nie wywołuje tym samym żadnych nieprzyjemnych objawów, które mogłyby wystąpić w przypadku krowiego mleka. Należy zaznaczyć, że mleko roślinne zawiera bardzo dużą liczba minerałów, witamin czy zdrowych dla organizmu kwasów tłuszczowych. Mleko roślinne można także bez żadnego problemu przygotować w domu. 

Jakie są najbardziej popularne mleka roślinne?

Mleko sojowe – nie tylko jest najbardziej popularne, ale również jest bardzo łatwo dostępne. Ponadto dzięki temu, że wspomniany rodzaj mleka roślinnego charakteryzuje się neutralnym smakiem, na sklepowych półkach dostępny jest w wielu wersjach smakowych. Przeważnie można znaleźć mleko sojowe o smaku czekoladowym lub waniliowym. Koniecznie trzeba także podkreślić, że produkt jest wzbogacony w witaminy z grupy B, lecytynę, a także fitoestrogeny. Mleko sojowe rekomendowane jest przede wszystkim paniom w okresie menopauzy.

Mleko kokosowe – charakteryzuje się przede wszystkim bardzo przyjemnym kokosowym smakiem. Produkt doskonale zda egzamin w połączeniu ze słodkimi deserami, koktajlami czy owocami. Zawiera w swoim składzie zdrowe roślinne kwasy tłuszczowe cechujące się działaniem przeciwzapalnym i wzmacniającym. 

Mleko migdałowe – zawiera w swoim składzie magnez, błonnik czy bardzo istotne kwasy tłuszczowe. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że jest bardzo drogie w produkcji. Polecane jest ze względu na bardzo wysoką zawartość minerałów i witamin. Produkt charakteryzuje się specyficznym migdałowym smakiem.

Mleko ryżowe – posiada łagodny smak. Ponadto produkt jest hipoalergiczny i lekkostrawny. Rekomendowany jest osobom zmagającym się z problemami żołądkowymi, a także nietolerującym laktozy.

Jak można wykorzystać mleko roślinne?

Warto mieć świadomość, że mleko roślinne może być stosowane praktycznie tak samo, jak krowie. Zalecane jest przede wszystkim dodawanie omawianego produktu do kawy. Mleko roślinne może być również świetną baza dla szejków czy koktajli owocowych. Z roku na rok coraz częściej produkt jest wykorzystywany w przepisach na naleśniki. Mleko można również bez żadnego problemu spożywać, jaki pyszny napój. 

Przyroda zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com